Az egyik szemem sír, a másik nevet. Lesz konvergencia (ódivatúan megszorítás csak ez rosszul hangzik ugye) program, de sajnos láthatóan megint bolond módon kívánják kivitelezni.

 

Kiszivárgott egy majd több ezer milliárdos megszorítás (csak azért sem fogom konvergencia programnak hívni). Ez 40%-ra teszi majd az újraelosztási rátát. Versenyképesé teszi az államot, és remélhetőleg egy gazdaságosabb államot eredményez, ami azért még működőképes marad.

 

De nem ez a terv lehet, hogy egy gazdaságosabb államot, de egy igen szarul működő államot hozhat létre. A fő kiadás csökkentő tételek:

 

  • közszféra létszám és bér

  • rokkant nyugdíjak

  • munkanélküli segélyek

  • dologi kiadások

  • szociális kiadások

 

A szociális részen jelen értékben számolva 900 milliárd, közszféra bér 600 milliárd lenne a megszorítás. Nézzük a szociális juttatásokat. Gyógyszerkasza le akarják felezni ez érdekes lesz drasztikus gyógyszerár növekedések nélkül (hagyjuk a generikus készítmények dumát, kamu). Rokkant nyugdíjak felülvizsgálata. Végre meglépik, csak az első tapasztalatok alapján nagyon érdekesen. Valódi rokkantat visszahelyeztek munkaképessé, ellenben kamu rokkantat nem bántották sőt maradt a juttatás változatlan felülvizsgálat után. Ügyes, tudom ez nem a kormányon múlik, de attól még előrevetíti számomra a trendet, így nem sok értelme lesz az egésznek. Táppénz és a munkanélküli segély megnyirbálása. Ez a táppénzt leszámítva támogatható ötletnek tűnik. Amihez persze most sem nyúlnak.

 

- Magas nyugdíjak (150.000-200.000 forint felett senkinek, még egy volt köztársasági elnöknek sem szabadna, nyugdíjat adni. Aki ennyiből nem él meg az tőlem éhen is halhat.(komoly 10 milliárdos összegeket lehetne megspórolni, máris lehetne kevesebbet vágni a gyógyszerkaszán)

 

Nézzük a közszférában csak az arányok miatt a bér kiadások 20% teszi ki a megszorítás. Tehát vagy leépítenek 140.000 embert vagy bért kell csökkenteni. Mind két eset elégé katasztrofális körülményekhez vezetne. Hiszen a közszférában dolgoznak: mentősök, ápolónők, tanárok, orvosok, rendőrök, tűzoltók, hivatalnokok, bírók, ügyészek, katonák, börtönőrök...

 

Na most ha ezekben a szférákban vannak, jobban és rosszabbul fizetettek. Természetes itt is a fűnyíró elv lesz, nem a minisztériumi főosztályvezető titkárnőjének 400 ezres fizuját fogják megvágni. Nem is Szalai Panna tisztelet díját. Természetesen vannak tartalékok a közszférában aki mást állít hazudik. De nem ekkora. El lehetne csapni az önkormányzatoktól vagy 20-40 ezer embert, meg még pár ezret a központból (főleg minisztériumok közvetlen állományából), talán néhány tanárt iskolai összevonásokkal tanulószámok figyelembe vételével de ennyi. Úgy körülbelül 50-60 ezer embert lehet így költségcsökkentés miatt leírni. A maradék pénzt viszont a még megmaradt dolgozók fizetéséből kell kidolgozni. Kitől akar elvenni a kormányuk. A rezidenstől a 80-90 ezréből, a tűzoltó 90-100 ezréből, a rendőr járőr 90-100 ezer forintjából, vagy egy tanár 90-100 ezréből. Nettóval számolók mert itt nincs értelme az adótartalommal számolni, mert az csak a pénz egyik zsebből másik zsebbe rakását jelenti. Ja meg ugye nem lesz túlóra, mert az is ebből a keretből lenne kifizetve. De remélem nem is akarják elvárni sem a tűzoltótól, sem egy orvostól, sem egy rendőrtől, hogy akár egy perc túlórát is végezzen. Mert fizetni azt nem lehet majd érte. Igaz eddig sem fizetek sem a tűzoltónak sem másnak, de látszik elegük is van ebből a dolgozóknak.

 

Bár ha akarja a kormány lesz ingyen rendőrség, csak adja oda a rendtartás jogát a Szebb Jövőt Polgárőrségnek. Lesz itt rend meg minden ugye Viktor.

 

Amihez persze nem nyúlnak:

  • Képviselői költségtérítés. Én például megszüntetném teljesen se számlára se bemondásra. Oldja meg mindenki ahogy tudja.

  • Képviselői illetmények ezt is simán maximálnám a mindenkori közszférai átlagfizetés 150%-ra. Ha nem tetszik nem kell képviselőnek menni, lesz helyettük más lehet még intelligensebb és okosabb is. Ezzel sajnos nem tettem magasra a lécét, mert némelyiket egy tengerimalac is megverné bármilyen logikai játékban.

 

Ezen kívül is tudok még sorolni olyan pénzeket amiket simán meg lehetne spórolni, gond nélkül. Íme a lista, ami nem a teljesség igényével készült:

 

  • Autó beszerzések. A francnak veszünk 7 milliárdért autót. A miniszter, államtitkár járjon saját autóval vagy BKV-vel nekik úgyis ingyenes. Ha nem ott a bicikli és gyalogolni is lehet, legalább találkozik azokkal az emberekkel akiknek a pénzét herdálja el ilyen fölösleges kiadásokra. Ha Belgium miniszterelnöke tudott biciklivel közlekedni a munkahelyére a mi semmirekellő idiótáink is megtehetik ezt.

  • Bútor és egyéb kényelmi beszerzések. Ha én előző melóhelyemen tudtam dolgozni 15-20 éves bútorok mellett megtehetik ezt a minisztériumokban is. Nem kell új bőrfotel, meg íróasztal, ott a régi ha kopott hát kopott, ha nem tetszik vegyen saját pénzen magának.

  • Dologi kiadások. Minek az a rengeteg papír, meg reklám anyag. Fel kéne ismerni, hogy a digitális világ korát éljük számoljunk már le a papír gyártó bürokráciával.

  • Idióta támogatások vállalkozásoknak. Biztos megéri 6 millió forintot fizetni (nettó) egy munkahely megteremtésért egy olyan világméretű multinak, aki bármikor odébbáll.

  • Azonnali hatállyal felszámolni a közrablásként működő közbeszerzést.

  • Minek is öntünk pénzt a MÁV-ba BKV-be, MALÉV-ba. Valódi költségmegtakarítás eredményező átalakítások. A vízfejben azonnali 70 %-os leépítést, legalább ekkora a fölösleg ha nem nagyobb. MALÉV tőlem akár meg is szűnhet ha nem tud rentábilisan működni, akkor nincs helye a piacon. Minek egy ekkora országnak légitársaság szerintem minden állampolgár meg lenne nélküle, persze ha nullszaldós akkor maradhat.

  • Pártfinanszírozás nuku éljen meg a pártagok tagdíjából ennyi.

  • Nincs pénz az egyházak felé sem csak az 1 %. Éljenek meg a hívek adományaiból.

 

Na a fenti tételek alsó hangon kihozhatnak úgy akár 700 milliárd megtakarítást is de legyen csak 500 milliárd. Így egyből le lehetne a közszférát és a szociális részt érintő kiadásokból faragni egy értelmesen és nagyobb megrázkódtatások nélkül is végrehajtható összegre. A lista nem teljes, ha még gondolkodnék egy kicsit még tudnék újabb tételeket sorolni, de mintának szerintem elég ennyi is.

 

Nem tudom miért van a jelenlegi kormányunk bögyében a közszféra dolgozói, de azt azért be kéne látnia, hogy nélkülük elég nehéz ezt az országot elvezetni 2/3 ide, vagy oda. A mostani 2015-ig tartó bérbefagyasztás, ami még az infláció szintjén végrehajtandó bérrendezést is kizárja egy agyrém. Ez azt jelenti, hogy ha az infláció mondjuk 4% évente. Ennyi meg lesz valójában bármennyit is hazudjon a KSH. (Akinek nem tiszta, ha akarok össze tudok úgy állítani egy fogyasztói kosarat, hogy Magyarországon defláció van nem is kicsi. Ennyit a KSH-s és egyéb kormányzat által számított inflációról)

 

Tehát van egyszer 4*4 (megjegyzem ez még alul becslés is, mert ugye az infláció kamatos kamat) azaz 16 %-os reálbér veszteség. Ezt fogja tetézni a közszféra közel 70-80 %-at érintő adóváltozások negatív hatása legyen 6-8 %. Azaz durván 22-24 %-os értéktelenedés megy végbe reáliákban. Azaz aki ma 90000 nettót visz haza, az majd csak 68.400 forintot fog hazavinni reáliában. Ehhez mit kéne hozzáfűznöm. Milyen lesz a morálja egy olyan dolgozónak aki egy ilyen megszorításon fog átesni. Ilyen ember fog majd foglalkozni a védelmünkkel (rendőr), a betegségünkkel (orvos, ápoló), fog megmenteni minket (tűzoltó), tanítani a gyerekünket (tanár). Mert ugye mivel a pénzünket átstrukturálták a tehetősebb réteghez, nem tudunk majd magántanárt, magánorvost, testőrt, és automata tűzoltó rendszert fizetni. Teszem, hozzá ezek jó részét egy átlag magyar dolgozó sem tuja kifizetni még most sem, nem hogy a bérátstrukturálás után.

 

Nem baj a magas kéréstű legyen mondjuk 1 milliós havi fizetésű amúgy rettenetesen rászoruló polgártársunk durván 72.900 forinttal fog többet hazavinni havonta. Ez ám a szép dolog.

 

Támogatom a költségek lefaragását, támogatom az ésszerű megszorításokat. De nem tudok támogatni és nem tudok egyetérteni egy az ország nagyobbik részét érintő bérátstrukturálást (köz és nem közszféra) a felső 100.000 felé. Nem tudok támogatni agyament és valami belső zsigeri utálatból készített eszement tervet.

 

Remélem a FIDESZ-nél még létezik a józan ész, és észre térnek és átgondolják ezeket a reformokat és finomítanak a dolgokon. Nem a céllal van baj, hanem a megvalósítással. Mivel van alternatív megoldás is kérem, nem csak az amit a fiúk felbüfögtek magukból hirtelen. De nem hiszem. Ez a kormány, és sajnos maga a FIDESZ is egyre mélyebbre ássa nálam magát.

 

El se tudom képzelni, hogy 1998-óra miért szavaztam minden választáson ezekre. Sajnos 2002-ben valami megbomlott a legtöbbjük fejében, kár értük. Végül is Széchényi is megbolondult élete végére, ők is jó úton haladnak szerintem, egy-némelyikük már célba is ért.

A bejegyzés trackback címe:

https://ius-murmurandi.blog.hu/api/trackback/id/tr542841088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása