A téma, amit az előző bejegyzésemben fejtegetem, itt most folytatódik. A gárda megalakulásnál hagytam abba az előző részt, de most egy kicsit kitérnek abba az irányba, hogy mi is az a szellem, amit kiszabadítottunk.

Mondtam, hogy ma már a tisztán bűnözői életmódot folytató egyének sokadik generációját látjuk hazánkban tevékenykedni. A kezdeti kényszerből bűnözővé váló személyek utáni generációknak már lett volna lehetősége, de nem éltek vele, a könnyebbik utat  választották. Mert vajon mi a könnyebb, kijönni minimálbérből esetleg plusz segélyből, vagy kijönni segélyből és mellékes bűncselekményekből? Szerintem nem kell válaszolni a válasz egyértelmű. De ha kivonjuk az egyenletből a segélyt, és a minimálbér-bűncselekmény kettős marad csak, akkor is egyértelművé tehető a válasz.

Jogos kérdés, hogy a bűncselekményekért börtönt lehet kapni, hogy lenne az a könnyebb út?

- Igaz! De ahhoz, hogy börtön legyen, el is kell kapni, sőt nem elég tudni, bizonyítani kell. Ráadásul az utóbbi években még létezett a megélhetési bűncselekmény fogalma, ami gyakorlatilag értékhatárt szabott ameddig a bűncselekmény nem vont maga után komolyabb ellenintézkedést. Ezt a határt minden elkövető álmából keltve is fújta fillére pontosan. A könnyebbségről meg annyit, hogy mi könnyebb 8 órát betonozni, vagy lopni/betörni/rabolni. Így már remélem tisztább a kép. Ráadásul ahhoz, hogy egyáltalán nyomozás induljon, kell egy fontos dolog, feljelentést kell tenni.

Tehát a szellem nem más, mint az, hogy országunkban igenis meg lehet élni bűnözésből, meg lehet úszni baj nélkül, és nem kockáztat retteneteset, aki erre vetemedik. Főleg ha ezt szervezeten, megfelelő fedezet (hátvéd, azaz az elkövetőt védő "hamis" tanúk) mellett teszik.

Mivel ez a hozzáállás sajnos terjedt, és még ma is terjed, a probléma kezdte elérni a kritikus tömeget. Mivel az állam nem jól reagált a helyzetre, nem hozta meg a megfelelő lépéseket, sőt sokszor csak rontotta azt (lásd megélhetési bűnözés). Bekövetkezett az, ami várható volt, az emberek saját maguk kívántak valami megoldást találni. Mivel volt egy politikai erő, akinek kapóra jött ez a probléma és az emberek megoldásra való éhsége, meg is született a gárda.

Itt ismét meg kell állnunk, mert itt jött be a köztudatba a cigánybűnözés, mint kifejezés. Ez egy nem helyénvaló kifejezés, mert a bűnnek nincs etnikai hovatartozása. Viszont az sajnos igaz, hogy amennyiben a roma lakosságot egy etnikumnak tekintjük, ezen etnikum felülreprezentáltsága a bűnözői életmódot folytató csoportokban nem megkérdőjelezhető. Ezt tények bizonyítják. Az, hogy ennek mi az oka nagyon sokat lehetne írni.  Része ennek a hagyományosan alul-iskolázottságuk, a temperamentumuk, a velük szembeni negatív hozzáállása a társadalomnak, a fiatalkorukban látott otthoni minta, stb... De hazugság azt állítani, hogy kényszerítették volna a bűn elkövetésre őket államilag, társadalmilag. Minden ember, aki a bűn útjára lép valamilyen szinten, de saját maga dönt (vannak extrém esetek mikor ez nem igaz, de ebbe itt most nem kívánok belemenni, mert az átlagról beszélek és nem az extrém esetekről).

A gárda elkezdte szúrni a hatalom szemét. Többek között azért is, mert féltek attól, hogy a gárda túlnő a kezelhető mértéken, túlnövi magát, helyzetbe hozva így az őt támogató politikai pártot. Egy végtelenül rossz megoldásra jutottak. Nem úgy akarták kezelni a helyzetet, hogy megpróbálták volna változtatni a bűnözési állapotokon, hogy a gárda talajt veszítsen. Nem.  Ellenben a hatalom buta megkockáztatóm, teljesen debil idióta módon mondvacsinált indokkal betiltotta. Így kell mártírt gyártani, gratulálok. Mivel a gárdához nem csak rend után vágyok csatlakoztak, hanem antiszemita nézeteket valók is, így belőlük is mártírt tett a hatalom. Gratulálok ez egy szép magyaros megoldása volt a kérdésnek.

Természetesen a gárda után a probléma, ami létrehívta a gárdát nem szűnt meg, sőt csak romlani kezdett. Aki azt állítja, hogy a bűnözési helyzet nem romlik folyamatosan évről-évre hazánkban az vagy vak, vagy olyan szerencsés környéken él ahova még nem tette be magát a terjedő bűnözési hullám. De ne legyenek illúziói senkinek, ha nem lesz változás előbb, vagy utóbb ezek a helyek is ostromlott szigetek lesznek csak a tengerben. Sajnos viszont akkor már késő lesz a sipákolás, mert ami ma még esetleg elég lesz ahhoz, hogy megfékezzük a vihart, akkor már semmit nem fog érni.

Ráadásul fel kell tennünk a kérdést, hogy ki oldja meg ezt a kérdést? Ki próbálja visszagyömöszölni a szellemet a palackba? Ez nem kérdés ezt csak is az államnak kéne megtenni, a mindenkori hatalomnak, és nem civil alapon létrejövő szervezeteknek, isten ments milíciáknak. De ehhez az állam vezetőinek fel kell ismerni, hogy jelenleg igenis kritikus a helyzet az országban. A tűrőképesség határán vannak sok helyen az emberek, lépni kellene, mielőtt valahol robban a bomba.

Az első fecskék már megjelentek, emlékezünk a roma sorozat gyilkosságokra. Mikor vétlen emberek ellen követek el gyilkosságokat, azért mert egy adott etnikumhoz tartoznak. Ezt akarja az állam, hogy ez eszkalálódjon. Ez az esemény sorozat figyelmeztető jel. Ha a hatalom nem lép, akkor komoly gondok várhatóak, melyek kezelése egyre nehezebb és nehezebb lesz. Ha nem fog semmit tenni a hatalom, csak látszatintézkedéseket, akkor jobb nem belegondolni hova fog vezetni a jelen helyzet.

De nézzük röviden mikkel is próbálkoztak eddig a mindenkori hatalom birtokosai, hogy megállítsák a bűnözés robogó vonatát. Megpróbálkoztunk nagyon sok mindennel. Osztunk egyre nagyobb segélyeket. Igen a segély is egy bűnmegelőzési eszköz. Mert ugyan kimondva vallásosként keresztényi könyörület, adomány, ateistaként társadalmi felelősség és szolidaritás az ok. De ott van egy ki nem mondott mögöttes indok is. Inkább adok neki a közösből, minthogy megpróbálja azt erőszakkal elvenni a társadalomtól. Megpróbáltuk szép szóval, neveléssel, felvilágosítással.  De minden igyekezet csődöt mondott. Ezt sajnos tapasztalhatjuk. Mi akkor a megoldás?

Lehet mondani, kritizálni könnyű, de mondj egy megoldást. Ezt teszem, de nem ebben a posztban az egy következő írás lesz.

Folytatás következik...

A bejegyzés trackback címe:

https://ius-murmurandi.blog.hu/api/trackback/id/tr572824155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lcutti 2011.04.13. 23:56:38

Nyelvtantanulás,
helyesírásellenőrző?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.04.15. 14:40:13

@lcutti:

Átolvastam, sőt a kedvedért helyesírás ellenőrzőn is átengedtem nem csak egyen. De sajna pár hiányzó vesszőn és két elgépelésen kívül nem találtam semmit.

De tudod még ennek a tények is örülök, mert legalább tudom, hogy rajtam kívül egy ember elolvasta az írást. Sőt annak is csak örülni tudok, hogy "helyesírás" hibákba kötöttél csak bele. Ez azt jelenti, hogy a leírtakkal nincs értelme vitatkozni.
süti beállítások módosítása