"Türelem rózsát terem" mondja a közmondás, de vajon mit terem Magyarországon. Mit terem az állandó türelem. 20 év, minden kormány csak türelmet kért. Türelmet, egy vagy két évre, négy év múlva, majd jó lesz. Igen mindannyian türelmesek voltunk, de nem lett jobb, mindig csak lejeb és lejeb csúsztunk.

 Igen rosszabbul élünk mint 20 éve, mint 4 éve. Minden évben csak rosszabbul éltünk mint előtte. Nem hazudott a Fidesz anno 2006-ban, sajnos. Türelem minden politikai erő ezt kéri tőlünk mindannyiunktól. De én visszakérdeznék türelem, de meddig? Még egy évig? Még két évig, húsz évig, amíg élő ember lesz a földön? Meddig?

Vajon, hogy használták fel a türelmünket a politikusok. Elindultunk valahova is az elmúlt 20 évben? Igen egyenes az utunk és jól követhető, igazi vaskos mérföldkövekkel tarkítva. A hiba csak az, hogy az út egyenes ugyan, de lefelé vezet.

 

De vajon van alja ennek a gödörnek, nem tudni nem látni. Mit kér tőlünk a régi új kormányunk, ismét türelmet. De mondott dátumokat is 2013 már a gyarapodás éve, amikor érezzük erőfeszítéseink áldásos hatását. Amikor már jobb lesz, vagy legalább érezzük majd a javulás hűs szelét.

Ez szép és dicséretes de felteszem a kérdést, mi van ha nem? Mi lesz akkor? Vajon újból türelmet fog kérni a kormány? Újból ismét az emberek türelmét kérik, mert a nemzetközi helyzet, mert az ügyeletes utálatos személy/ország/szervezet/csoport miatt nem sikerült a nagy dobás. Én remélem nem kell ilyen kéréssel forduljon az emberekhez. De csak remélni merem, de bízni egy cseppet sem bízok benne.

Másrészt ki kell mondani, az emberek türelme elfogyóban van. A politikai elit utolsó esélye a mostani, az utolsó mert a türelem fogyóban. A politikai elitre gondolok itt az MSZP és a FIDESZ-KDNP egyaránt beleértendő. Vajon mi lesz ha elfogy végkép a türelem, mert 20 év hosszú idő nagyon hosszú. Vajon ismét megtelik a Kossuth tér, és Sanci fogja a tömeget oszlatni? Vajon lesz -e aki a tömeg élére áll és kimondja, hogy itt a vége pont?

Fel kéne fogni végre minden politikusnak, hogy lehet szarakodni, mellébeszélni, lehet lopni, és türelmet kérni, de ez egy véges dolog és ha elfogy akkor mi van. Nem akarok délre mutogatni ott elfogyott, vajon mi lesz ha itt is elfogy. A türelem vajon mit terem?

Eddig mit termet íme egy rövid, de nem teljes lista

 1990-1994

Megalakul a Magyar Köztársaság. Az MDF átveszi a kormányzást az első szabad választásokon. Mik is történek ebben a 4 évben. Nagy vonalakban sok minden és mégis semmi, az ország elindul lefelé. Van itt nekünk taxis blokád. Van kárpótlás, privatizáció meg hiper infláció és tömeges munkanélküliség. Természetes a sokk ami éri a lakosságot, hiszen most tapasztalják meg, hogy a kapitalizmus az nem a jóléttel kezdődik. De semmi nem álcázhatja el az első kormányunk teljes inkompetenciáját. Kapkod rossz döntéseket hoz, az emberek ezt pedig a következő választáson honorálják is. Viszont itt meg kell jegyezni egy örökbecsű mondatott. Antal József aki nem élhete meg a kormánya totális bukását, kimondta az igazságot amely máig is igaz: "Tetszetek volna forradalmat csinálni."

1994-1998

Megjött a visszarendeződés. Megtörténik az új Köztársaság első árulása. Az SZDSZ elárulja a választóit és koaliciora lép az MSZP-vel. Meg lesz az első 2/3-os többségű kormány, és az első trinkes miniszterelnökünk is a koronás Horn Gyula. Mit is tesznek, hát először is hátra mutogatnak, a szemét MDF elbaszta, de semmi baj, türelem és jó lesz itt minden. Van türelem el is hozza jól megérdemelt jutalmát, miket is: bokros csomag, privatizáció minden áron, szabad rablás meg hát rohanó infláció, nyomor és kilátástalanság. A választók ezt is honorálják.

1998-2000

Egy meglepetés eredmény a FIDESZ - FKGP - MDF hármas leváltja az MSZP-SZDSZ kormányt. Elindulunk természetesen teljesen más úton mint előtte. Lehet mondani, hogy ha végig tudják vinni a következő 4 évet akkor más képen néznénk ezt a négy évet. Hát nem hiszem, négy év helyben toporgás folyt az ország sehova nem mozdult, csak az emberek lefelé. De a lehetőség meg volt, még bíztunk, idővel jobb lesz. Volt itt Széchényi terv, autópálya építés és persze Torgyán doktor meg chilei cseresznye.

2002-2004

Az emberek nem támogatták a kormányt így ismét visszaléptünk, jöttek a régi új arcok MSZP-SZDSZ. Itt elértük azt, hogy D-209 fedőnevű 3/3-as ügynök ült a kormányrúdhoz. Lett is nagy osztogatás meg ígéret megtartás. 13. havi nyugdíj, diplomás minimálbér, közszférai bérrendezés. Meg is lett ám az eredménye, sokan mondták már akkor, hogy ez így nem igazán lesz jó, de mindenki elhitte, hogy végre a türelem megteremte rózsáját. Na hát nem. D-209 meg is bukott szépen helyette egy ismeretlen fazon Gyurcsány Ferenc került kormányra. Nem mellékesen belépünk az EU-ba 2004-ben melyhez megint túlzott várakozások társultak.

2004-2006

Fecó alatt sem lett megváltva a világ. De türelem majd az EU tagság meghozza majd a várt jólétet, a fejlődést és végre elindulunk felfelé. El is indultunk felfelé az adós listán. Persze az ügyes trükkök folytán ebből senki semmit nem látott. Meg is lettek a választásokon a hazudozás eredményei.

 2006-2009

Megszületik az öszödi beszéd, meg is lesz a foganatja. Az emberek pofájába lett mondva, hogy elkúrtuk, titeket meg jól átkúrtunk. Semmi baj kis türelmet kérünk és a konvergencia programmal majd mindent helyre hozzunk. Na itt fogyott el először az emberek türelme. Lett is tv székház foglalás, tüntetés tüntetés hátán, megmozdult az ország. De hát Fecó kivárt, míg rá nem dőlt a tákolmánya 2009-ben.

2009-2010

Jött is az ügyeletes romeltakarító Bajnai Gordonka. Takarított is serényen IMF pénz segítségével. Közben összeomlott a forint elvíve a jelzáloghiteleseket, meg ingatlanjaikat. Ja azokat nem mert jött a a moratórium, ami máig él. Itt már nem kérnek türelmet, mindenki csak reménykedik, csak ne legyen államcsőd. Nem lett. (még)

2010 -

A FIDESZ fülke forradalmat hajt végre 2/3-al nyer egymagában. A KDNP csak egy oldalkocsi, csak nagy a szája. A kormánynak minden eszköze meg van. Ilyen felhatalmazást csak 1994-ben adtak a kormánynak az emberek. A kormány kijelenti élni foga a hatalommal. Lesz új alkotmány, újra szervezik az országot és stb... Sőt dátumokat is kitűztek 2011-2012 a munka évei 2013-ban viszont már látjuk a munkánk gyümölcsét. Fontos, hogy ezt ne felejtsük majd el 2013-ban. Mert a mostani kormányunk kezében ott van minden eszköz, a 2/3 és még az emberek elfogyóban levő türelme.  De ha elbuknak, ha nem teljesül a vállalt ígéret, annak ellenére, hogy a megvalósításhoz minden eszközt a kezükbe adtunk mi választok, akkor el fog fogyni a türelem ismét. Ekkor lehet új értelmet nyernek Antal József el nem feledett szavai: "Tetszetek volna forradalmat csinálni."

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ius-murmurandi.blog.hu/api/trackback/id/tr492768750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása